Werkgroep 045

Actie 12 dec 2015

Amnesty in Grote Kerk Epe op zaterdag 12 december

In het kader van 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, heeft de Amnesty werkgroep gemeente Epe op zaterdag 12 december een schrijfactie gehouden in de Grote Kerk in Epe. De kerk was geopend van 10.00-15.00 uur. De hele dag was het een vrije inloop van mensen die brieven ondertekenden, groetenkaarten schreven, informatie kregen over het werk van Amnesty en in gesprek raakten met de leden van de Amnesty werkgroep.

 

Er werden 200 brieven ondertekend voor:

 

Mensenrechtenadvocaat Waleed Abu al-Khair uit Saudi-Arabië.

 

Hij is in 2014 veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf. Hij richtte een mensenrechtenorganisatie op en verdedigde mensen die gebruik hadden gemaakt van hun vrijheid van meningsuiting. Al-Khair is de advocaat van de blogger Raif Badawi, die is veroordeeld tot tien jaar cel en duizend stokslagen. Waleed Abu al-Khair is de eerste mensenrechtenactivist die is veroordeeld onder de Saudische antiterrorismewetgeving van februari 2014. In juni 2015 won hij de prestigieuze Ludovic-Trarieux mensenrechtenprijs voor zijn werk als mensenrechtenadvocaat.

 

En er werden 200 brieven ondertekend voor:

 

De Mexicaanse Yecenia Armenta Graciano

 

Zij werd op 10 juli 2012 door politieagenten in burger aangehouden. Ze werd een auto ingeduwd, geblinddoekt en geboeid.De politie bracht haar naar een onbekende locatie waar ze haar ondervroegen en martelden. Armenta werd verdacht van betrokkenheid bij de moord op haar man die een week eerder in het openbaar was doodgeschoten. Ze sloegen haar, deden een plastic zak over haar hoofd en verkrachtten haar. Armenta bekende de moord toen de politie dreigde haar kinderen te verkrachten en te vermoorden. Armenta: ‘Ik tekende, nog steeds geblinddoekt. Ik heb nooit gelezen wat ik tekende.’ Ze zit inmiddels meer dan drie jaar gevangen.

Onafhankelijke medische onderzoeken volgens internationale richtlijnen tonen aan dat Armenta is gemarteld. De Nationale Mensenrechtencommissie riep in januari 2015 ook op tot haar vrijlating en berechting van de verantwoordelijke politiemannen. Het Hooggerechtshof buigt zich momenteel over haar zaak.

Zoeken

Inlogformulier

  • Laatste wijziging 29 november 2018.