Werkgroep 045

 

 RUSLAND

Gezondheid Oekraïense filmmaker zorgelijk

De Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov had kritiek op de bezetting van de Krim. Hij moest dit bekopen met een buitensporig hoge gevange-nisstraf. De omstandigheden in de gevangenis zijn slecht. Hij krijgt bijna geen zonlicht en er is geen schoon drinkwater. De gezondheid van Sentsov gaat dan ook hard achteruit. Zijn tanden brokkelen af en zijn haar is uitgevallen. Ook leidt hij mogelijk aan een Vitamine D-tekort. Sentsov protesteerde eind 2013 tegen de Russische inname van de Krim. De Russische autoriteiten bliezen het protest enorm op en beschuldigden hem zelfs van terroristische activiteiten, brandstichting en hij zou een beeld van Lenin hebben willen opblazen. Sentsov ontkent alle betrokkenheid bij terroristische activiteiten en zegt om politieke redenen te zijn vervolgd. Na een showproces besloot de rechter in augustus 2015 dat hij voor 20 jaar de gevangenis in moest.

Stuur a.u.b. vóór 1 juli de onderstaande tekst naar de Russische openbaar aanklager. Roep hem op de zaak van Oleg Sentsov te herzien, de terrorismeaanklachten in te trekken en ervoor te zorgen dat hij een eerlijke rechtszaak krijgt.

 

                                          The Netherlands, Epe/Vaassen, June 2018

Dear Prosecutor General,

 

Please allow me to draw your attention to the deteriorating health of Oleg Sentsov who is currently imprisoned in Yamalo-Nenetsky Autonomous District. His declining health is aggravated by the harsh climate and lack of a nutritious diet. Sentsovs conviction on 25 August 2015 by the Rostov-on-Don Military Court was based on inappropriate or false terrorism-related charges. I call on you to take immediate steps to overturn his conviction and either provide him with a fair trial in a civilian court under appropriate charges or release him.

I further urge you to ensure that he is treated in full accordance with the UN Standard Minimum Rules for the Treatment for Prisoners.

 

Yours sincerely,

Name/Address:                                                 Signature:

 

                      Yurii Yakovlevich Chaika
                      Prosecutor General’s Office
                      ul. B. Dmitrovka, d.15a
                      125993 Moscow GSP- 3
                      RUSLAND

 

MALEISIË

Jonge Maleisiër in dodencel vanwege drugs

Hoo Yew Wah kreeg in 2011 de doodstraf opgelegd omdat hij drugs in zijn bezit had. Hij was twintig toen hij in 2005 werd opgepakt met 180 gram drugs op zak. Hij zit inmiddels al dertien jaar achter tralies. De rechter oordeelde dat hij in drugs handelde en legde automatisch de doodstraf op. Hoo Yew Wah werd veroordeeld op basis van een verklaring die hij aflegde zonder advocaat. Hij zegt de verklaring te hebben ondertekend nadat de politie zijn vinger brak en dreigde zijn vriendin in elkaar te slaan. Hij ging in hoger beroep maar dit werd afgewezen. In 2014 vroeg hij de sultan om pardon. Zijn verzoek is nog altijd in behandeling. Volgens internationaal recht mag de doodstraf alleen voor de ‘meest ernstige misdaden’ of moord met voorbedachten rade worden opgelegd. Drugsdelicten vallen hier niet onder.

Stuur a.u.b. vóór 1 juli de onderstaande tekst naar de sultan van Johor in Maleisië. Roep hem op het doodvonnis van Hoo Yew Wah om te zetten in een gevangenisstraf.

 

                   The Netherlands, Epe/Vaassen, June 2018

Your Majesty,

I am writing to respectfully ask you to accept the appeal of Hoo Yew Wah for the commutation of his death sentence. He is on death row at Bentong prison, Pahang state. He was sentenced to the mandatory death penalty on 12 May 2011, after he was found in possession of 188.35 grams of methamphetamine in 2005, and automatically presumed to be trafficking drugs. He was only twenty years old at the time of his arrest and has repented. The imposition of the death penalty for drug-related offences violate international law and standards. I therefore appeal to you to intervene with the Pardon Board of Johor state and support the pardon application of Hoo Yew Wah.

 

Yours sincerely,

Name/Address:                                              Signature:

 

                   Sultan of Johor state

                   Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar

                   Via Amnesty International Malaysia office

                   D-2-33A, 8 Avenue

                   Jalan Sungai Jernih

                   8/1, Section 8

                   46050, Petaling Jaya

                   Selangor

                   MALEISIË

Zoeken

Inlogformulier

Actuele Actie
  • Laatste wijziging 4 juni 2018.