Persbericht

Bericht van de Amnesty werkgroep gemeente Epe Amnesty

Amnesty schrijfacties in juni 2024
WEL schrijven helpt niet altijd. NIET schrijven helpt nooit!
GOED NIEUWS!
Na maanden gevangenschap zijn in Afghanistan Zholia Parsi, Neda Parwani, Parisa Azada en Manizha Seddiqi vrijgelaten. De prominente vrouwelijke mensenrechtenverdedigers werden tussen september en november 2023 door de Taliban gearresteerd. Ze werden niet beschuldigd, maar toch opgesloten. Ze kregen geen toegang tot advocaten. Hun families mochten niet regelmatig bezoeken. Ook de familieleden van Neda en Zholia werden gearresteerd. Amnesty International kwam vanaf november 2023 op verschillende manieren in actie voor hun vrijlating.

De twee schrijfacties in juni zijn voor:

Azerbeidzjan: Geef Gubad Ibadoghlu medische zorg
De Azerbeidzjaanse econoom en politiek activist Gubad Ibadoghlu werd in juli vorig jaar opgepakt voor handel in vals geld; een overduidelijk verzonnen aanklacht. Hij wordt enkel gestraft vanwege zijn kritische mening. Ibadoghlu is de voorzitter van een sociaaldemocratische politieke beweging en deed onderzoek naar corruptie. Hij verliet Azerbeidzjan in 2017, maar keerde begin 2023 terug. Ibadoghlu zit in een vochtige, raamloze cel waar het krioelt van de insecten. Hij krijgt geen schoon drinkwater en gezond voedsel. Ibadoghlu lijdt aan diabetes en hartaandoeningen. Zijn gezondheid is ernstig verslechterd in de gevangenis. Ook krijgt hij geen medische zorg. En dat terwijl hij niets heeft misdaan.

Thailand: Laat Anchan Preelert vrij
De 68-jarige voormalig ambtenaar Anchan Preelert zou van haar pensioen moeten genieten. In plaats daarvan loopt ze het risico de rest van haar leven in de gevangenis door te brengen. Haar misdrijf? Ze deelde het politieke commentaar van iemand anders op YouTube en Facebook. Ze kreeg hiervoor een absurd hoge gevangenisstraf, die afloopt wanneer ze 107 zou zijn. Militairen vielen in 2015 Anchans huis binnen en arresteerden haar. Zes jaar later kreeg ze een recordstraf van 87 jaar gevangenis voor het online delen van audiofragmenten waarmee ze de monarchie zou beledigen. Later werd haar straf teruggebracht naar 43 en een half jaar.
Meer informatie over het werk van Amnesty International, de werkgroep en de maandelijkse schrijfacties kunt u vinden op de website van de werkgroep: www.epe.amnesty.nl.
De kaarten kunt u ook vinden in de Wereldwinkel in Epe en de bibliotheken in Epe en Vaassen. Een andere mogelijkheid is het nemen van een schrijfabonnement.

De schrijfkaarten kunnen in de kerken ondertekend worden, maar zijn ook beschikbaar in de wereldwinkel Epe en de bibliotheken.

Meer informatie over het werk van Amnesty International en de werkgroep kunt u vinden op de website van de werkgroep: www.epe.amnesty.nl