Persbericht

Bericht van de Amnesty werkgroep gemeente Epe

Amnesty schrijfacties in juni 2023

WEL schrijven helpt niet altijd. NIET schrijven helpt nooit!

Door mee te doen aan de schrijfkaarten-actie kunt u een verschil maken: de vervolgden voor wie wij schrijven voelen zich gesteund door de wetenschap dat mensen overal in de wereld aan hen denken en actie voor hen voeren. De schrijfkaarten zijn beschikbaar op de website van Amnesty Epe, in de wereldwinkel Epe en in de bibliotheken.

De eerste schrijfactie deze maand gaat naar Saudi-Arabië. We roepen de autoriteiten van Saudi-Arabië op om Salma al-Shehab onmiddellijk vrij te laten. Nadat de Saudische student en moeder Salma al-Shehab Twitterberichten over vrouwenrechten deelde, werd ze op 1 januari 2021 gearresteerd. Ze zat maar liefst 285 dagen in eenzame opsluiting en werd verhoord zonder advocaat. Nu is ze veroordeeld tot 27 jaar cel plus een reisverbod van nog eens 27 jaar als ze weer vrijkomt. Uit protest is ze sinds 23 maart 2023 in hongerstaking.

De tweede schrijfactie gaat naar Algerije. We roepen de autoriteiten van Algerije op om Abderrahmane Zitout onmiddellijk vrij te laten en hem medische hulp te bieden! De Algerijn Abderrahmane Zitout zit al sinds 5 april 2022 vast voor verzonnen aanklachten. Hij is nu voor de 3e keer in hongerstaking en daarmee in levensgevaar. Ook zit hij in een rolstoel omdat hij niet geholpen wordt aan ernstige rugklachten. Zitout’s broer is medeoprichter van de politieke oppositiegroep Rachad die in Algerije bestempeld is als terroristische organisatie. Volgens de autoriteiten maakt Zitout zich schuldig aan meerdere misdrijven. Dit is echter ongegrond.

Meer informatie over het werk van Amnesty International en de werkgroep kunt u vinden op de website van de werkgroep: www.epe.amnesty.nl.