Persbericht

PERSBERICHT AMNESTY INTERNATIONAL


Amnesty schrijfacties  mei

EPE/VAASSEN
Amnesty International vraagt middels haar schrijfacties aandacht voor gerechtigheid voor mensen over de hele wereld van wie mensenrechten geschonden worden. De schrijfkaarten kunt u vinden in de Wereldwinkel in Epe, de bibliotheken in Epe en Vaassen. Ze worden ook uitgedeeld na de dienst bij diverse kerken in Epe en Vaassen. Een andere mogelijkheid is het nemen van een schrijfabonnement, waarbij u elke maand de schrijfkaarten, incl. postzegels, thuisgestuurd krijgt. Hiervoor kunt u contact opnemen met Dolly Sahanaja van de Amnesty-werkgroep, dolly.sahanaja@hotmail.nl.
Ook kunt u de schrijfkaarten vinden op de website van de werkgroep.

 

Goed nieuws!
Op 22 maart 2022 is Magai Matiop Ngong uit Zuid-Sudan vrijgelaten. Hij was 15 jaar toen hij ter dood veroordeeld werd. Hij zat 2 jaar en 8 maanden in de dodencel. Tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie ‘Write for Rights’ in 2019 kwamen meer dan 765.000 mensen voor Magai Matiop Ngong in actie.

 

In mei hebben we de volgende twee schrijfacties:

De eerste schrijfkaart gaat naar Sudan:

Mohammed Adam (17) en Mohammed al-Fatih (18) uit Sudan werden op 14 januari 2022 met geweld opgepakt toen zij een ziekenhuis verlieten. Adam werd een dag eerder in zijn been geschoten tijdens protesten tegen de militaire regering. De tieners zijn tijdens hun verhoor gruwelijk gemarteld. Toen Adams moeder hem bezocht zag ze dat er twee spijkers in zijn benen waren geslagen en dat hij niet kon lopen.

De tieneractivisten zijn zeer waarschijnlijk opgepakt vanwege de dood van een politieman tijdens de protesten. Maar hiervoor is geen bewijs naar buiten gebracht en ze zijn niet aangeklaagd.

De tweede schrijfkaart gaat naar Iran:

De Iraans-Duitse politieke dissident Jamshid Sharmahd mag sinds september 2021 geen contact meer hebben met zijn familie. Niemand weet waar in Iran hij wordt vastgehouden.

Jamshid Sharmahd (66) is lid van een in de VS gevestigde oppositiegroep die het huidige Iraanse regime omver wil werpen. De Iraanse autoriteiten beschuldigen hem van betrokkenheid bij een aanslag. Sharmahd ontkent dit. Hij kan de doodstraf krijgen.

Sharmahd zit sinds juli 2020 vast zonder toegang tot een advocaat en de medische zorg die hij nodig heeft voor zijn diabetes, Parkinson en hartproblemen.

WEL schrijven helpt niet altijd. NIET schrijven helpt nooit!Heeft u de website van de Amnestygroep gemeente Epe al eens bezocht?

Hier vindt u alle informatie over de activiteiten van de werkgroep en Amnesty International. Zie www.epe.amnesty.nl