Amnesty International Gemeente Epe zoekt versterking en verjonging
De werkgroep AI Epe is al ruim 40 jaar actief in onze gemeente. De leden van de werkgroep organiseren maandelijkse schrijfacties, verzorgen lessen op de basisscholen voor de leerlingen van groep 7/8 en sluiten aan bij landelijke acties van Amnesty International. Vaste landelijke acties zijn: Dag van de rechten van de mens op 10 december, Dag van de rechten van het kind op 20 november en de Internationale vrouwendag op 8 maart.
De maandelijkse schrijfacties worden wereldwijd en landelijk georganiseerd en betreffen brieven aan regeringsleiders om concrete schendingen van mensenrechten ongedaan te maken. Ook worden veel schendingen via e-mail aan de kaak gesteld. Helpen die acties eigenlijk wel? Een vraag die ons vaak gesteld wordt.
Al horen we niet altijd over de successen van de schrijfacties. Ze zijn er gelukkig wel degelijk. Vrijwel iedere maand is er goed nieuws te melden. Het komt natuurlijk zelden voor dat een land zijn kwaadaardige praktijken van de een op de andere dag opgeeft. Waar de schrijfacties voornamelijk gericht zijn op het beëindigen van het onrecht aangedaan aan individuen: krijgen deze alsnog een eerlijk proces of worden ze zonder schijnproces vrijgelaten.
Lessen op de basisscholen voor de groepen 7 en 8.
Ieder jaar bezoeken de drie scholenwerkers van onze werkgroep de basisscholen in onze gemeente. De kinderen krijgen uitleg over de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de Kinderrechten en over de rol van Amnesty International. Vervolgens gaat het grootste deel van de tijd van de les op aan zelfwerkzaamheid en het sturen van groetenkaarten naar mensen die ten onrechte zijn gearresteerd. De lestijd varieert van anderhalf tot twee uur. Ons hoofdkantoor in Amsterdam heeft veel interessant lesmateriaal en stelt dat gratis ter beschikking van de landelijke werkgroepen.
En nu komt het! De leden van de werkgroep zijn al enigszins aan het vergrijzen en graag doen we een beroep op vrijwilligers die nog jaren mee kunnen.
Wat moet je kunnen om als vrijwilliger voor Amnesty aan de slag te gaan? Het belangrijkste is affiniteit met de doelstellingen van Amnesty. De taken die daaruit voortvloeien, zoals al eerder genoemd: het organiseren van de schrijfacties en meedoen met de landelijke acties en het geven van lessen over de mensen- en de kinderrechten zijn uitdagend en boeiend.
Uiteraard worden nieuwkomers op een prettige en deskundige manier ingewerkt. Wij nodigen mensen die geïnteresseerd zijn graag uit om een afspraak te maken met de coördinator van onze werkgroep, of met de coördinator van het scholenwerk.
Hanneke Molenaar, hanneke.molenaar@gmail.com
Janneke Damen, ymkdamen@hotmail.com