Persbericht

 

PERSBERICHT AMNESTY INTERNATIONAL

Amnesty schrijfacties in november
EPE/VAASSEN
Amnesty International vraagt aandacht voor gerechtigheid voor mensen die gediscrimineerd worden, gevangen zitten of gemarteld worden vanwege hun mening, huidskleur, geloof of geaardheid. Door mee te doen aan de schrijfkaarten-actie kunt u een verschil maken: mensen worden vrijgelaten en voelen zich gesteund. Gelukkig is er ook geregeld goed nieuws te melden: de journalisten Maria Ressa en Dmitry Muratov hebben de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen als erkenning voor hun strijd voor de vrijheid van meningsuiting in respectievelijk de Filipijnen en Rusland. Dit is een overwinning voor de persvrijheid wereldwijd.
In november zijn er twee schrijfacties:
De eerste kaart gaat naar Iran waar Maryam Akbari Monfared al bijna 12 jaar onterecht in de gevangenis zit en ze voor straf naar een uiterst smerige gevangenis is overgebracht op ruim 200 kilometer van haar familie. De autoriteiten willen haar straffen omdat ze vanuit de gevangenis een open brief schreef waarin ze gerechtigheid vroeg voor haar broer en zus die in 1988 in het geheim werden geëxecuteerd.
De tweede kaart gaat naar de Verenigde Staten. Bij de grens tussen de VS en Mexico hebben Haïtiaanse asielzoekers zich gevestigd in kampen nadat hen de toegang is geweigerd tot de VS. Agenten van de Amerikaanse douane bestormden de asielzoekers met paarden en dreven hen uiteen met zweepslagen. Duizenden Haïtianen zijn al gedeporteerd. Het is gewetenloos om mensen terug te sturen naar een land dat zich midden in een politieke, economische, en milieucrisis bevindt. Daar kunnen zij slachtoffer worden van geweld en dakloos raken. Het zijn met name zwarte immigranten en asielzoekers die door de VS worden uitgezet. De wreedheid, het racisme en de onderdrukking van migranten en asielzoekers aan de grens kunnen niet onbeantwoord blijven.
Er worden schrijfkaarten uitgedeeld na de diensten in verschillende kerken in de gemeente Epe. En ook liggen er weer kaarten klaar in de Wereldwinkel Epe en de bibliotheken in Epe en Vaassen.
U kunt ook een schrijfabonnement nemen, waarbij u elke maand de schrijfkaarten, incl. postzegels, thuisgestuurd krijgt. Hiervoor kunt u contact opnemen met Dolly Sahanaja van de Amnesty-werkgroep, dolly.sahanaja@hotmail.nl.
Ook kunt u de schrijfkaarten vinden op de website van de werkgroep.
Het is beter een kaars te ontsteken, dan de duisternis te vervloeken
Heeft u de website van de Amnestygroep gemeente Epe al eens bezocht? Hier vindt u alle informatie over de activiteiten van de werkgroep en Amnesty International.

Zie www.epe.amnesty.nl